Разгледай Категориите
Изчерпан КАРТОФИ АГРИЯ ( AGRIA )

Агрия е сорт картофи, който е познат много отдавна в България. Той е в средно късната група. Клубените са с продълговато овална форма, с жълт цвят на кожицата и тъмножълт цвят на месото. Дава доста едри клубени, които са сравнително малко на брой в гнездо.

 

Агрия образува относително малък брой стъбла от един клубен. Поради малкия брой стъбла и малкия брой на клубените от едно растение се препоръчва засаждането да е на нормални или дори по-малки разстояния вътре в реда, но едрите клубени изискват направата на по-високи и по-широки тирове. Клубените са с високо съдържание на сухо вещество и отлични вкусови качества. При пържене месото не потъмнява. Този сорт е един от най-добрите и най-подходящите за бланширани картофи /помфри/, чипс и за кухненски цели.

 

Сортът не е чувствителен на вътрешни натъртвания и механични увреждания. Агрия има дълъг период на покой, като това позволява да се държи на склад много продължително време. Това е сорт на по-хладния климат и за това се препоръчва да се отглежда на по-голяма надморска височина. Има склонност да развива 1-2 кълна, но при добро рътене се преодолява.


ТОРЕНЕ: Препоръката е за по малко Азот от нормалното, за да се получи по-високо съдържание на сухо вещество. Подхранване по време на вегетация може да повлияе положително на броя на клубените. Агрия не реагира добре на органично торене.

 

СКЛАДИРАНЕ: След изваждането най-важно е клубените да се складират сухи. Могат да се използват инхибитори на покълването ако продукта е сух и без наранявания. Агрия има дълъг период на покой и може да се складира дълго при 6о С.

 

Устойчивост:

"Y" вирусвисока
Листно завиванесредна
Нематодаустойчив /Ro1, 4/
Ракустойчив /Fysio 1/
Крастасредна
Фузариумдобра
Ервинияслабо възприемчив
Мана по храстависока
Мана по клубенитедобра
Зенкордобра

КАРТОФИ АГРИЯ ( AGRIA )

  • Код на продукта: AGRIA
  • Наличност: Изчерпан
  • 28.00лв.