Разгледай Категориите

Полезно

Лесни начини за ускоряване поникването на семената с вода, без препарати!

-        Накисване на семената

-        Рътене на семената 

Накисване на семена

Семената се поставят в торбички от плат, пълни от 1/3 до 1/2 от обема им, и се потапят във вода. Водата се сменя един път в денонощието, а при семената от моркови, целина, магданоз, лук - и два пъти. Температурата на водата трябва да е 20-25°С за топлолюбивите зеленчукови култури, и 15-18°С, но не по-ниска от 10-12°С за хладнолюбивите и студоустойчивите. Семената на краставиците, дините, пъпешите и тиквите се киснат 8-12 часа, на доматите и пипера - около 24 часа, на магданоза, морковите, целината, лука - около две денонощия.

 

Един практичен съвет от мен: най-лесно е за торбичка да използвате дамски чорап – нещо, което всеки може да намери вкъщи или близкия магазин.

 

 

Рътене на семена

При рътенето семената се довеждат до покълнване. За целта, накиснатите семена се разстилат на тънък слой в подходящ съд, покриват се с влажно зебло и се държат при температура 20-25°С. От време на време семената се разбъркват, а зеблото се поддържа постоянно влажно. Когато 3-5% от семената покажат кълнчетата си, рътенето се преустановява.

Преди сеитбата накиснатите и рътените семена се проветряват, за да се изпари повърхностната влага. Това улеснява засяването.

Накиснатите и рътените семена трябва да се сеят само във влажна, добре обработена и топла почва. Засети в суха и студена почва, семената лесно загиват.

Чрез накисване и рътене зеленчуковите семена поникват по-дружно и с няколко дни по-бързо, което е от голямо значение за ранните култури и за културите с бавно никнещи семена. Краставиците, дините, пъпешите и тиквите ускоряват плододаването с около една седмица, когато за сеитбата им са използвани рътени семена.